4.ZUPA OGÓRKOWA

SKŁADNIKI

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 mała cebula

1 marchewka

1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)

3 ziemniaki

4 średnie kiszone ogórki

150 g śmietany 18%

4 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut. Dodać starte na tarce obrane ogórki (małych nie trzeba obierać) oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy) jeśli mamy. Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia. Dodać szczypiorek oraz zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).

zupy2zdj (117 kB)