2.SPAGHETTI BOLOGNESE

SKŁADNIKI

150 g boczku*

1 cebula

2 łodygi selera naciowego

1 marchewka

2 łyżki oliwy

500 g mielonego mięsa**

1 szklanka czerwonego wina

1 szklanka gorącego bulionu

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 puszka obranych pomidorów

1/2 szklanki mleka

makaron spaghetti (75 g / porcję)

tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE

Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka. Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.

obiady3zdj (154 kB)